Δρομολόγια πλοίων
image description

Reuters: Η πανδημία έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους

Δισεκατομμυριούχοι ιδιώτες, οικογενειακές επιχειρήσεις και hedge funds φέρεται να εκμεταλλεύθηκαν τη μαζική πτώση που σημείωσαν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο τους πρώτους μήνες της πανδημίας της νόσου Covid-19 για να αγοράσουν φτηνές μετοχές και τελικά η αξία των επενδύσεών τους «εκτινάχθηκε».

 

  Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα που εκπόνησε η UBS μεταξύ 120 οικογενειακών επιχειρήσεων με μέσο όρο πλούτου 1,6 δισ. δολαρίων.  

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στελέχη της εν λόγω τράπεζας, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια και τις οικονομικές υποθέσεις των πλουσιότερων hedge funds στον κόσμο, ανέφεραν πως οι πλουσιότεροι πελάτες της έσπευσαν να δανειστούν μεγάλα ποσά για να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια στις αγορές που υποχωρούσαν. Τώρα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις μετοχές και τοποθετούν τα κέρδη τους σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.   Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, η στρατηγική αυτή βοήθησε πολλές επενδυτικές που διαχειρίζονται τα κεφάλαια πλούσιων hedge funds να σημειώσουν κέρδη πολύ μεγαλύτερα από τους στόχους τους.  

 

«Στα μέσα Μαρτίου και στα μέσα Απριλίου μάς ζήτησαν ρεκόρ δανείων διάφορες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια τοποθέτησαν τα κεφάλαια στην αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Τζόζεφ Στάντλερ, διευθυντικό στέλεχος της UBS, της τράπεζας που είναι γνωστή ως «το φρούριο των δισεκατομμυριούχων». Ο ίδιος τόνισε πως οι πλουσιότεροι από τους πελάτες επενδύουν τώρα τα κέρδη τους σε ακριβά ακίνητα. Ορισμένοι τα χρησιμοποιούν για τη σύναψη επιχειρηματικών ή στρατηγικών συμφωνιών.  

 

Υπογράμμισε μάλιστα πως «η πανδημία του κορωνοϊού κατέστησε σαφές ότι το παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων». Σύμφωνα με τον Στάντλερ, τα ακίνητα είναι πάντα ένας τομέας που προσελκύει τους επενδυτές όταν ενδιαφέρονται να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους». Δεδομένου, όμως, ότι η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για χώρους γραφείων, όσοι διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια έθεσαν στο στόχαστρό τους τις ακριβές κατοικίες.  

 

 

Τι γίνεται στη αγορά ακινήτων  

 

Όπως, άλλωστε, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, στη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαιτέρως το χρονικό διάστημα που είχε ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν.  

 

Μεταξύ άλλων, το Bloomberg αναφέρει την περίπτωση των δισεκατομμυριούχων αδερφών Ντέιβιντ και Σάιμον Ρόιμπεν που πλούτισαν από το εμπόριο των μετάλλων και στη συνέχεια στράφηκαν στα ακίνητα και στις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας.  

 

Έχουν, έτσι, αναδειχθεί στη δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας. Μέσα στους μήνες της πανδημίας οι δύο κροίσοι αγόρασαν μια έκταση 900.000 τετραγωνικών μέτρων στις Βαλεαρίδες Νήσους, αλλά και ένα ακριβό κτίριο στο Μανχάταν κοντά στο κέντρο Ροκφέλερ έναντι περίπου 170 εκατ. δολαρίων. 

 

 

Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Οι αρχές της Καταλονίας προέτρεψαν σήμερα περισσότερους από 96.000 ανθρώπους σε τρεις πόλεις να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού συνεχίζουν να αυξ...

image descriptionΚόσμος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε...

image descriptionΚόσμος

Με το καθηλωτικό ερώτημα «μήπως είναι αυτό;» το Bloomberg αφιέρωσε 4.500 λέξεις για να εξηγήσει στους αναγνώστες του γιατί το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει πιθανότητε...

image descriptionΚόσμος

Ερευνητές στην Αυστραλία επινόησαν ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει μόλυνση από τον νέο κορονοϊό μέσα σε περίπου 20 λεπτά χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος και υπογραμμίζουν πως πρόκε...