Δρομολόγια πλοίων
image description

Ξέρετε να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι;

Για κάποιον που ούτε ψαράς είναι ούτε ζει σε νησί, ίσως τα πράγματα να είναι δύσκολα στο να ξεχωρίσει το πραγματικά φρέσκο ψάρι κι εύκολο να του πασάρουν ότι θέλουν. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, μέρες που είναι και όλοι τρώμε έξω, με μικρές συμβουλές για να έχετε τη θάλασσα στο πιάτο σας χωρίς να… πελαγώνετε.

Πάρε μυρωδιά…
Το ψάρι θα πρέπει να έχει καθαρή, φρέσκια, θαλασσινή μυρωδιά. Είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε. Μυρίζει “ψαρίλα”; Φυσικά δεν εννοούμε τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψαριού..Μακριά!

Το μάτι να…. γυαλίζει
Τα μάτια του ψαριού που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι υγρά, καθαρά, λαμπερά και εξογκωμένα. Αποφεύγετε ψάρια με θολά, ξηρά, ζαρωμένα μάτια. Τα μάτια είναι το ‘κλειδί’ για να αγοράσετε αληθινά φρέσκα ψάρια.

 


Τα βράγχια
Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν ένα βαθύ, κόκκινο χρώμα ή ροζ σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι επίσης υγρά και όχι στεγνά. Αν είναι γκριζωπά, ή θαμπά το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών.

Το σώμα
Ένα φρέσκο ψάρι έχει σφιχτό σώμα, σχεδόν σκληρό, με τη σάρκα του να αντιστέκεται σε ελαφρά πίεση. Ψάρια με χαλαρό σώμα και μαλακή υφή κάθε άλλο παρά φρέσκα είναι! Βέβαια στην κατηγορία υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις, όπως αυτή του μπακαλιάρου που το σώμα του μαλακώνει γρήγορα. Σε αυτήν την περίπτωση, παρατηρούμε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Το δέρμα να λάμπει!
Το ψάρι που είστε έτοιμοι να διαλέξετε έχει όμορφο, λαμπερό, μεταλλικό και καθαρό χρώμα? Το δέρμα του είναι υγρό όταν το αισθανθείτε με την αφή και τα λέπια του είναι καλά κολλημένα στο σώμα? Είστε σε καλό δρόμο. Κανένα φυσικό σημάδι δεν πρέπει να είναι ξηρό ή θολό.

Ο εσωτερικός τους κόσμος…
Είναι ο τελευταίος που επιβεβαιώνει την ποιότητα της αγοράς μας. Δεν μπορούμε να τον εξετάσουμε πριν την αγορά δυστυχώς, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.. Περιμένουμε καρτερικά την κατάλληλη ώρα και το πιθανότερο είναι η αναμονή να μας δικαιώσει. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των φρέσκων ψαριών είναι ότι κατά το καθάρισμα, τα εντόσθια (σπλάχνα) αφαιρούνται ολόκληρα, δε σπάνε.

 

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΓεύση

  Σε διαδικασία επανασχεδιασμού βρίσκεται η αγορά του τουρισμού στην Ελλάδα μετά τις επιπτώσεις που άφησε πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού. Η επόμενη μέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις μ...

image descriptionΓεύση

Με φόντο τη λαϊκή παράδοση, τις παλιές συνταγές της γιαγιάς, της μινωικής Κρήτης και του Ερωτόκριτου, πλημμύρισε από αρώματα, χρώματα και γεύσεις το Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης...

image descriptionSM TUBE

Αφορμή για ταξίδι δίνει στον αγαπημένο μας ζαχαροπλάστη το αιγινίτικο φιστίκι. Ο Στέλιος και η ομάδα του παίρνουν το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και συναντούν τους ανθρώπους πο...