Δρομολόγια πλοίων
image description

Η Αλίκη στον Προφήτη Ηλία

 

Το μακρινό Σεπτέμβριο  του 1958 και καθώς η "Εθνική μας σταρ" έκανε τα πρώτα κινηματογραφικά της βήματα, βρέθηκε για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας "Διακοπές στην Αίγινα", στον Προφήτη Ηλία ψηλά στον Ασώματο.

 

Κινηματογραφικός συνοδός της ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Οι δυό  τους στις εξοχές  της Αίγινας έπαιζαν το παιχνίδι του έρωτα με εκείνον (Α. Μπάρκουλη) να παριστάνει πως είναι κάποιος άλλος και να νευριάζει τη νεαρή Αλίκη.

 

Πολλά έχουν γραφτεί για αυτή την ταινία. Εμείς μένουμε σε αυτή την εικόνα έτσι όπως έχει διασωθεί για να θυμηθούμε  το γραφικό πανέμορφο εκκλησάκι που γιορτάζει σήμερα  20 Ιουλίου.

 

 

 

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην εκκλησούλα  του Προφήτη Ηλία εκεί στα αψηλά  του Ασωμάτου. Δεν είναι μόνο η αγάπη μας προς αυτό ή η θέα που σε γοητεύει, αλλά το ίδιο το  λιτό κτίσμα που στέκει ορθό στο πείσμα  των καιρών.   

 

 Εκατοντάδες πιστών  την επισκέπτονται από  τους γύρω οικισμούς  του Ασώματου, του Κοντού και της Κυψέλης.

 

 

 Η σημερινή εικόνα της εκκλησίας  πραγματικά εντυπωσιάζει.  Στις εργασίες συντήρησης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύφθηκε  η πέτρα, συντηρήθηκαν οι παλιές τοιχογραφίες - αγιογραφίες με εξαιρετικό γούστο και σεβασμό στο χώρο και τοποθετήθηκαν τα απολύτως απαραίτητα. Παράδειγμα η λεπτή και καλόγουστη σιδηροκατασκευή που τοποθετήθηκε  στη θέση του τέμπλου αφήνει ελεύθερο το οπτικό πεδίο προς το μικρό ιερό. Ο εξωτερικός  χώρος φροντισμένος με έμφαση και πάλι στην πέτρα.

 

 

 Και βέβαια το όλο εγχείρημα μαρτυρεί το ενδιαφέρον και τη φροντίδα της οικογένειας Σημαντώνη. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Η αισθητική και η σύνεση επικράτησαν. Και  η σημερινή εικόνα αποτελεί οδηγό και πρότυπο για ανάλογες συντηρήσεις κτισμάτων. Η εποχή που τα αλλεπάλληλα στρώματα ασβέστη δήλωναν  και το σεβασμό και την αγάπη για κάποιο ξωκλήσι ευτυχώς έχει περάσει. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στο νησί όπου πολλά ξωκλήσια έχουν συντηρηθεί με το σωστό τρόπο.

 

 

Μπορεί κανείς να επισκεφθεί  το εκκλησάκι αν περάσει τον οικισμό των Ασωμάτων, στο τέλος της ανηφόρας αρκετά πριν της "γριάς το πήδημα", στα δεξιά  του δρόμου θα διακρίνει μια τσιμεντένια σκάλα  μετά το κτήμα Σημαντώνη. Ας την ανέβει.

 

Η θέα  προς την πόλη της Αίγινας και τη Κυψέλη, που θα αποκαλυφθεί στον επισκέπτη είναι μοναδική

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

  Η πρώτη διανομή  τροφίμων και υγειονομικού υλικού από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου Αίγινας ξεκινά στις 28 Ιουλίου.   Το κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί για π...

image descriptionΑίγινα

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ανδρέα Καψάλη στην Αίγινα, με τίτλο "Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα". Πρόκειται για συναυλ...

image descriptionΑίγινα

Τιμητική εκδήλωση τον Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.   Του Γιώργου Μπήτρου   Τιμή στους σφουγγαράδες της Αίγινας θα αποδώσει η έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στ...